08.05.2020

Dokumentlieferdienste der UB Freiburg und ihrer Fachbibliotheken für Mitglieder der Universität // Document delivery services of the UB Freiburg and its campus libraries for members of the university

Neben den Scan- und Versandservices von lokal vorhandenen Beständen sind für Mitarbeitende und Studierende der Universität nun auch wieder Aufsatzbestellungen per Fernleihe möglich. // In addition to the scanning and mailing services of locally available stocks, interlibrary loan of articles is now again possible for university staff and students.

(english version below)

Während des eingeschränkten Ausleihbetriebs der UB bieten wir weiterhin folgende Zusatzleistungen an:

• Aufsatzlieferdienst Versenden von Scans aus Zeitschriften und Sammelwerken der UB und ihrer Fachbibliotheken (kostenfrei).

• Buchversand Verschicken von ausleihbaren Büchern der UB per Paketpost (kostenpflichtig).

Der Zugang zu den Präsenzbeständen der Fachbibliotheken ist durch die Corona-Pandemie bis auf weiteres nicht möglich.

Ab Do 07.05.2020 können Mitarbeitende und Studierende der Universität wieder die Fernleihe nutzen. Dieser Service ist derzeit auf Kopien von Aufsätzen (aus Zeitschriften, Kongressbänden, Sammelwerken) beschränkt.

Verwenden Sie dazu bitte die Suche im Katalog plus unter dem Reiter „Fernleihe“, um sich mit Ihrem Uni-Account einzuloggen und Bestellungen (kostenpflichtig) im Fernleihportal aufzugeben.

Bitte beachten Sie: Aufgrund einer deutschlandweiten Vereinbarung mit der VG Wort können wir Ihnen, derzeit befristet bis zum 31.05.2020, per Fernleihe bestellte Aufsatzkopien in elektronischer Form übermitteln.

Alle weiteren Informationen zur Fernleihe finden Sie hier

Sobald auch die Fernleihe von Büchern wieder möglich ist, informieren wir Sie über unsere Website.

Sie haben Fragen?
Sie erreichen uns telefonisch von Mo–Fr 9–17 Uhr unter 0761/203-3918 und per E-Mail unter info@ub.uni-freiburg.de

// english version //

During the limited lending period of the University Library we continue to offer the following additional services:

• Article delivery service Sending of scans from journals and collected works of the University Library and its campus libraries (free of charge).
  • Book shipping Shipping of borrowable books of the University Library by parcel post (fee required).

Due to the Corona pandemic, access to the reference collections of the campus libraries is not possible until further notice.

As of Thu 07.05.2020, staff and students of the University can again use the interlibrary loan service. This service is currently limited to copies of articles (from journals, congress proceedings, collected works).

Please use the search in the Catalogue plus under the tab "Interlibrary Loan" to log in with your university account and place orders (subject
to charge) in the interlibrary loan portal.

Please note: Due to a Germany-wide agreement with VG Wort, we can send you copies of articles ordered via interlibrary loan in electronic form, currently limited until 31.05.2020.

All further information on interlibrary loan can be found here

As soon as interlibrary loan of books is possible again, we will inform you via our website.

Do you have any questions?
You can reach us by telephone from Mon–Fri 9–17 o'clock under 0761/203-3918 and by e-mail under info@ub.uni-freiburg.de