23.04.2020

UB Freiburg im eingeschränkten Ausleihbetrieb für Universitätsangehörige geöffnet // UB Freiburg open in restricted lending service for members of the university

Die Leitung der Universität Freiburg hat beschlossen, die Nutzung der UB in einem eingeschränkten Ausleihbetrieb von Mo–Fr 9–17 Uhr wieder zu ermöglichen. Die Fachbibliotheken bleiben hingegen weiterhin geschlossen. // The management of the University of Freiburg has decided to allow the use of the UB again from Mon–Fri 9–17 o'clock in a restricted lending operation. The campus libraries, however, will remain closed. (Update 20.05.2020, 8.00 Uhr)

(english version below)

Im eingeschränkten Ausleihbetrieb für Universitätsangehörige gelten diese Regelungen

Darüber hinaus beachten Sie bitte:

• Alle digitalen Angebote der UB stehen wie gewohnt ortsunabhängig zur Verfügung.
  • Auch für die Dauer des eingeschränkten Ausleihbetriebes fallen keine neuen Säumnis- und Überziehungsgebühren an.
  • Bestehende Vormerkungen auf entliehene Medien bleiben erhalten. Bereitstellungen liegen bis eine Woche nach Wiederaufnahme des Vollbetriebes für Sie bereit.
  • Fernleihbestellungen von Aufsätzen sind Angehörigen der Universität wieder möglich
    Bereits eingetroffene Fernleihen können abgeholt werden.
  • Für die Exmatrikulation von Studierenden ist ein Vermerk notwendig, dass keine Verpflichtungen mehr gegenüber der UB bestehen.
    Wenden Sie sich hierfür bitte per E-Mail an das SCS (studierendensekretariat@service.uni-freiburg.de).
    Ausstehende Gebühren bezahlen Sie bitte vorab per Überweisung (siehe http://ubfr.de/gebuehren-zahlen) und fügen den Überweisungsbeleg sowie einen Screenshot Ihres UB-Kontos Ihren Unterlagen bei.
  • Die Abgabe von Dissertationen ist im Moment nur auf postalischem Weg möglich. Bitte kontaktieren Sie vor einem Versand die Dissertationsstelle.
  • Die UB bietet weiterhin ihren Scan- und Versandservice für Mitglieder der Universität an.
    Aufsatzlieferdienst (kostenfrei)
    Buchversand (kostenpflichtig)
  • Der Zugang zu den Lesesälen ist ab 20.05.20 für Universitätsangehörige wieder eingeschränkt möglich Link

Sie haben Fragen?

Sie erreichen uns telefonisch von Mo–Fr 9–17 Uhr unter 0761/203-3918
und per E-Mail unter info@ub.uni-freiburg.de

Wir bitten Sie für die getroffenen Maßnahmen um Verständnis. Wir informieren Sie an dieser Stelle über weitere Entwicklungen. Bleiben Sie gesund!

Weitere Informationen der Universität Freiburg zum Corona-Virus:

// english version //

The following regulations apply to the restricted lending service for university members

Furthermore, please note:

• As usual, all digital services of the UB are available regardless of location.
  • Also for the duration of the restricted lending period no new late fees or overdraft fees will be charged.
  • Existing reservations for borrowed media will be retained. Provision of media will be available for you until one week after resumption of full operation.
  • Interlibrary loan orders of articles for members of the University are possible again
    Interlibrary loans that have already arrived can be collected.
  • For the de-registration of students a note is necessary that there are no more obligations towards the University Library.
    Please contact the SCS by e-mail (studierendensekretariat@service.uni-freiburg.de).
    Please pay outstanding fees in advance by bank transfer (see http://ubfr.de/gebuehren-zahlen) and attach the transfer receipt and a screenshot of your UB account to your documents.
  • The submission of dissertations is currently only possible by mail. Please contact the dissertation office before sending your dissertation.
  • The UB still offers its scanning and mailing service for members of the university.
    Essay delivery service (free of charge)
    Book dispatch (with costs)
  • Access to the reading rooms will be restrictedly possible again from 20.05.20 for university members Link

Do you have any questions?

You can reach us by telephone from Mon–Fri 9–17 o'clock under 0761/203-3918 and by e-mail at info@ub.uni-freiburg.de

We ask for your understanding for the measures taken. We will inform you about further developments here. Stay healthy!

Further information from the University of Freiburg on the corona virus::